Wednesday, August 25, 2010

PEMAKANAN


Kaum Cina
                           bak cang                   kuih bulan                   yu sheng.

Malaysia merupakan sebuah Negara yang mempunyai pelbagai kaum. Terdapat pelbagai makanan yang enak terdapat di Negara kita. Salah satu makanan yang dimakan oleh kaum cina pada perayaan “Duan Wu” ialah bak cang. Perayaan DuanWu adalah untuk memperingati kematian Qu Yuan seorang penyair China terkenal dari Kerajaan Chu. Qu Yuan cuba gagal untuk memberi amaran raja dan senegara terhadap Dasar peluasan kuasa. Qu Yuan sangat sedih lalu tenggelam di sungai Miluo . Menurut legenda,beras dilemparkan ke sungai untuk mengelakkan ikan makan tubuh penyair. Kiuh bulan adakah pastri cina secara tradisi dimakan semasa Perayaan Pertengahan Musim Luruh. Pesta ini adalah bagi sembahyang qamari dan memerhati bulan. Biasanya dikenali sebagai “Pesta Kuih Bulan”. Perayaan Kuih Bulan disambut pada hari ke-15 pada bulan ke-8 pada kalender cina iaitu pada akhir bulan Ogos hingga akhir bulan September. Pada waktu ini, bulan biasanya mengambang dan terang, menjadikannya waktu yang sesuai untuk meraikan hasil tuaian musim panas. Mereka biasanya makan kuih bulan bersama dengan Teh Cina. Yusheng merupakan makanan yang dimakan pada Perayaan Tahun Baru Cina .Yusheng yang bermaksud peningkatan kelimpahan. Yusheng sering disajikan sebagai sebahagian daripada multi-hidangan makan malam, biasanya sebagai pembuka kerana simbolisme tentang "nasib baik" untuk tahun baru. Semua makan malam di meja daripada berdiri dan aba-aba, teruskan ke bahan robek melemparkan ke udara dengan berbagai penyepit sambil berkata "ingin menguntungkan" dengan lantang. Hal ini dipercayai bahawa quality balingan mencerminkan tingginya pertumbuhan di restoran kekayaan sehingga rumah-rumah mak


Kaum Melayu

                            otak-otak                    ketupat                      rendang

Makanan seperti nasi lemak, redang, ketupat dan sebagainya merupakan makanan kaum melayu yang digemari oleh kaum lain. Otak-otak adalah sejenis makanan tradisional di perkampungan nelayan. Kebiasaannya dimakan sebagai makanan ringan di jamuan petang. Otak-otak dihasilkan dari isi ikan (biasanya ikan tenggiri) yang digaulkan dengan campuran berempah termasuk lada, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan santan. Campuran ini dibungkus dalam daun kelapa dan dibakar atau dikukus. Terdapat juga otak-otak yang diperbuat daripada udang, sotong, kepala ikan dan ayam. Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Namun kini, ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran. Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang,nasi ,pulut kuning , ketupat palas ,ketupat nasi, roti dan sebagainya. Redang amat popular dan disajikan sebagai pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri, kenduri-kenduri seperti majlis perkahwinan, kenduri harijadi dan sebagainya.


Kaum India

                             roti canai                      muruku                       capati

Kaum india juga terdapat banyak makanan yang enak seperti roti canai,rojak,capati dan lain-lain lagi. Roti canai berbentuk bulat dan datar. Cara untuk membuat roti canai ialah untuk berputar hingga adunan menjadi lembaran sangat tipis dan kemudian dilipat menjadi bentuk lingkaran.Salah satu ciri-ciri roti canai dan turunannya adalah bahawa hal itu dapat dimakan dengan tangan, tanpa memerlukan peralatan.Secara tradisional, itu dihidangkan dengan dal atau 'dhal' (lentil) kari, yang di India Utara disusun dengan Chana dal. Kadang-kadang boleh diambil dengan gula atau susu pekat. Maruku ikan adalah sejenis makanan ringan yang digemari ramai dan kian popular. Ia berasal dari selatan tanahair. Maruku ikan merupakan produk yang telah diubahsuai daripada maruku tradisional.Penambahan isi ikan dan rempah ratus menambahkan lagi keenakan dan khasiat kepada produk ini.. Capati diperbuat daripada tepung atta, maka ia lebih mengenyangkan kerana kandungan serat atau fibernya.

1 comment:

  1. Can all the perayaan, pemakanan, pemakaian got Islam, Hindu, Sikh, Buddha and Christian?

    ReplyDelete